Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Następnie dodawać kolejno jajka, cały czas miksując.
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao, przesiać przez sito.
Dodać do masy jajecznej i zmiksować do połączenia składników.
Gruszki obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do ciasta i wymieszać delikatnie łyżką.
Ciasto przelać do formy o średnicy 20-22 cm, piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzić.
W małym rondelku podgrzać śmietanę, dodać do nie j czekoladę i mieszać aż powstanie gładka polewa.
Ciasto polać sosem czekoladowym.
Składniki:
180 g mąki pszennej
120 g masła
3 jajka
150 g cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
3 gruszki
polewa: czekolada deserowa, 50 ml śmietany kremówki 30%
Autor: mj www.zadanie-gotowanie.blogspot.com