Gulasz segedyński

Wykonanie: Cebulę pokroić w cienkie piórka i podsmażyć na tłuszczu w garnku lub rondlu (około 10 minut).

Mięso pokroić w kostkę, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu na dużej patelni (porcjami) i dodać do cebuli.

Dodać paprykę w proszku i wymieszać. Po minucie wlać ćwierć szklanki wody, posolić do smaku i gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem 1 godzinę.

Dodać poszatkowaną drobno kapustę, kminek, pieprz, cukier, sól do smaku, wymieszać i zalać pozostałą wodą. Gotować kolejną godzinę pod przykryciem.

Dodać śmietankę i wymieszać.

Z masła i mąki zrobić zasmażkę i wymieszać z całością. Gotować jeszcze kilka minut.

Podawać z knedlikami, pampuchami lub ziemniakami.

Składniki:

600 g łopatki wieprzowej
400 g kapusty kiszonej
1 cebula
300 ml słodkiej śmietanki
2 szklanki wody
1 łyżka słodkiej papryki w proszku (najlepiej wędzonej)
1 łyżeczka kminku
1 łyżka cukru
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
 sól i pieprz
 olej lub smalec do smażenia

Autor: mk www.zadanie-gotowanie.blogspot.com