Wykonanie: Cebulę pokroić w cienkie piórka i podsmażyć na tłuszczu w garnku lub rondlu (około 10 minut).
Mięso pokroić w kostkę, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu na dużej patelni (porcjami) i dodać do cebuli.
Dodać paprykę w proszku i wymieszać. Po minucie wlać ćwierć szklanki wody, posolić do smaku i gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem 1 godzinę.
Dodać poszatkowaną drobno kapustę, kminek, pieprz, cukier, sól do smaku, wymieszać i zalać pozostałą wodą. Gotować kolejną godzinę pod przykryciem.
Dodać śmietankę i wymieszać.
Z masła i mąki zrobić zasmażkę i wymieszać z całością. Gotować jeszcze kilka minut.
Podawać z knedlikami, pampuchami lub ziemniakami.
Składniki:
600 g łopatki wieprzowej
400 g kapusty kiszonej
1 cebula
300 ml słodkiej śmietanki
2 szklanki wody
1 łyżka słodkiej papryki w proszku (najlepiej wędzonej)
1 łyżeczka kminku
1 łyżka cukru
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól i pieprz
olej lub smalec do smażenia
Autor: mk www.zadanie-gotowanie.blogspot.com