Wykonanie: Kapustę pozbawić wierzchnich liści oraz twardego środka i poszatkować. Dodać sól, pieprz, kminek, wymieszać i odstawić.
Obie cebule oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
Świeże śliwki pokroić w kostkę, uprzednio usuwając pestki.
W większym garnku rozpuścić masło z olejem. Dodać cebule oraz czosnek i podsmażać przez 10 minut, pilnując, aby się nie przypaliło. Następnie dodać jabłka i świeże śliwki. Smażyć kolejne 10 minut.
Do garnka przełożyć poszatkowaną kapustę, dodać listek laurowy, ziele angielskie, pokrojone w paski suszone śliwki oraz wodę. Dusić przez 2 godziny, mieszając od czasu do czasu.
Pod koniec dodać cukier, sok z cytryny, wymieszać.
Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę. Przez chwilę podsmażać. Następnie dolać wodę z kapusty, dokładnie wymieszać. Zasmażkę dodać do kapusty i wymieszać.
Składniki:
1 nieduża główka czerwonej kapusty
1 cebula biała
1 cebula czerwona
1 ząbek czosnku
4 śliwki świeże
4 śliwki suszone
3 jabłka
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki kminku mielonego
3 ziarna ziela angielskiego
1 listek laurowy
1 łyżka cukru
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 szkl. wody
zasmażka: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, woda z kapusty