Pasztet z czarnej fasoli

Wykonanie: Fasolę namoczyć przez 12 godzin, a następnie zmienić wodę i gotować na małym ogniu do miękkości (około 2 godzin). Odcedzić i przenieść do dużej miski.

Cebulę zeszklić na około 3 łyżkach oliwy. Dodać posiekany czosnek, startą marchewkę i seler i dusić mieszając około 10 minut. Przenieść do miski z fasolą.

Dodać majeranek, rozmaryn, gałkę, kaszę oraz sól i pieprz do smaku.

Dodać jajka i całość zmiksować dokładnie w blenderze lub ręcznym mikserem.

Foremkę keksową (najlepiej silikonową) wysmarować oliwą i ułożyć w niej połowę masy fasolowej. Posypać żurawiną i wyłożyć drugą część masy. Żurawinę można też wymieszać równomiernie z resztą zmiksowanych składników.

Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu.



Składniki:
1 szklanka czarnej fasoli
2 cebule
1 ząbek czosnku
2 marchewki
1/4 korzenia selera
3 łyżki kaszki manny
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
 2 jajka
oliwa
sól i pieprz
garść suszonej żurawiny

Autor: mk www. zadanie-gotowanie.blogspot.com