Quiche z kiszoną kapustą i pieczarkami

Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagnieść i uformować w kulę.

Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 1 godzinę.

Cebulę pokroić na cienkie półplasterki i podsmażyć na oleju.

Dodać przepłukaną i drobno posiekaną kapustę, bulion, majeranek
i cukier.

Dusić pod przykryciem na małym ogniu 45 - 60 minut.

Po przestudzeniu wymieszać z jajkami, ricottą i żółtym serem.

Pieczarki podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tary.

Podpiec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Wypełnić ciasto farszem i ułożyć w nim pieczarki. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.


Składniki:

Ciasto:

250 g mąki pszennej
100 g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
 szczypta cukru

Nadzienie:

200 g kapusty kiszonej
1 cebula
1/2 szklanki bulionu
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka cukru
100 g ricotty
2 jajka
4 łyżki startego sera żółtego (wędzonego)
15 mini pieczarek
 olej do smażenia

Autor: mk  www.zadanie-gotowanie.blogspot.com