Wykonanie: Cieciorkę odsączyć, wypłukać i zostawić do lekkiego przesuszenia.
Zmiksować krótko w blenderze z posiekaną cebulą, czosnkiem i pietruszką, oraz z resztą składników. Masa nie ma być jednolita - ziarna cieciorki muszę się tylko rozpaść.
Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko je spłaszczyć. odłożyć do lodówki na 1 godzinę.
W rondelku rozgrzać olej (około 3-4 cm) i zrobić próbę na jednym kotleciku. Jeśli się rozpada - dodać mąki.
Smażyć falafelki do zrumienienia z obu stron. Odłożyć na chwilę na papierowy ręcznik dla odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Podawać w bułce pita lub tortilli ze świeżymi warzywami i sosami (np. jogurtowym, ziołowym).
Składniki:
1 puszka cieciorki
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
4-5 łyżek mąki
1/2 łyżeczki płatków chili
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki soli
olej do smażenia
Autor: mk www.zadanie-gotowanie.blogspot.com