Ryba w pomidorach na zimno

Wykonanie: Rybę pokroić na równe, średniej wielkości kawałki.

Osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru wilgoci.

Oprószyć solą i obtoczyć w mące. Smażyć na maśle z oliwą po około 4 - 5 minut z obu stron. Odłożyć.

Cebule pokroić w bardzo cienkie plasterki i smażyć na tłuszczu po dorszu.

Oprószyć solą i ewentualnie dodać więcej oliwy. Smażyć na średnim ogniu około 20 minut.

Dodać pomidory z puszki i resztę składników (pieprz, goździki i ziele zmiażdżyć w moździerzu).

Posolić. Dusić na małym ogniu około 25 - 30 minut. Sprawdzić smak i ewentualnie dodać więcej soli, cukru lub octu.

Na dno docelowego naczynia wyłożyć cienką warstwę sosu, następnie ułożyć usmażone filety i przykryć dokładnie resztą sosu.

Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na kilka godzin do lodówki.



Składniki:

4 nieduże filety z dorsza (500 - 600 g)
2 łyżki masła (np. z solą morską)
1 łyżka oliwy
mąka
1 puszka pomidorów krojonych
2 cebule
1 łyżka octu balsamicznego
2 - 3 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu (można zmniejszyć do 1/2)
5 ziaren pieprzu
2 goździki
2 ziela angielskie
garść rodzynek (opcjonalnie)
sól

Autor: mk   www.zadanie-gotowanie.blogspot.com