Wykonanie: Rybę pokroić na równe, średniej wielkości kawałki.
Osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru wilgoci.
Oprószyć solą i obtoczyć w mące. Smażyć na maśle z oliwą po około 4 - 5 minut z obu stron. Odłożyć.
Cebule pokroić w bardzo cienkie plasterki i smażyć na tłuszczu po dorszu.
Oprószyć solą i ewentualnie dodać więcej oliwy. Smażyć na średnim ogniu około 20 minut.
Dodać pomidory z puszki i resztę składników (pieprz, goździki i ziele zmiażdżyć w moździerzu).
Posolić. Dusić na małym ogniu około 25 - 30 minut. Sprawdzić smak i ewentualnie dodać więcej soli, cukru lub octu.
Na dno docelowego naczynia wyłożyć cienką warstwę sosu, następnie ułożyć usmażone filety i przykryć dokładnie resztą sosu.
Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Składniki:
4 nieduże filety z dorsza (500 - 600 g)
2 łyżki masła (np. z solą morską)
1 łyżka oliwy
mąka
1 puszka pomidorów krojonych
2 cebule
1 łyżka octu balsamicznego
2 - 3 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu (można zmniejszyć do 1/2)
5 ziaren pieprzu
2 goździki
2 ziela angielskie
garść rodzynek (opcjonalnie)
sól
Autor: mk www.zadanie-gotowanie.blogspot.com