Bombajskie curry z ziemniakami i jajkami

Wykonanie: Połowę cebuli drobno posiekać i podsmażyć na oleju do miękkości.

Drugą połowę cebuli zmiksować na pastę z posiekanymi łodyżkami kolendry, czosnkiem, 1/4 łyżeczki soli i łyżką wody.

Do podsmażonej cebuli dodać sporządzoną pastę oraz garam masalę i smażyć mieszając 5 minut.

Dodać kostkę bulionową, mleko kokosowe, pomidory z puszki oraz wodę (pojemność puszki pomidorów).

Dodać również ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę). Wymieszać, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu 10 minut.

Zdjąć pokrywkę, zwiększyć nieco ogień i gotować aż ziemniaki będą miękkie, a całość zgęstnieje.

Dodać sok z cytryny, cukier i sól do smaku. Wymieszać.

Dodać jajka pokrojone na ćwiartki i posypać listkami kolendry i posiekanym chili. Podawać z ryżem lub pieczywem.

Składniki:
500 g ziemniaków
1 większa cebula
2 ząbki czosnku
1 pęczek kolendry
1 - 2 łyżeczki posiekanego chili
 2 łyżeczki przyprawy garam masala
 1 puszka krojonych pomidorów
 1/2 puszki mleka kokosowego
 1 wegetariańska kostka bulionowa
 1 łyżka soku z cytryny
 1 łyżka brązowego cukru
 sól
 olej
 3 jajka ugotowane na twardo

Autor: mk www.zadanie-gotowanie.blogspot.com