Wykonanie: Połowę cebuli drobno posiekać i podsmażyć na oleju do miękkości.
Drugą połowę cebuli zmiksować na pastę z posiekanymi łodyżkami kolendry, czosnkiem, 1/4 łyżeczki soli i łyżką wody.
Do podsmażonej cebuli dodać sporządzoną pastę oraz garam masalę i smażyć mieszając 5 minut.
Dodać kostkę bulionową, mleko kokosowe, pomidory z puszki oraz wodę (pojemność puszki pomidorów).
Dodać również ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę). Wymieszać, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu 10 minut.
Zdjąć pokrywkę, zwiększyć nieco ogień i gotować aż ziemniaki będą miękkie, a całość zgęstnieje.
Dodać sok z cytryny, cukier i sól do smaku. Wymieszać.
Dodać jajka pokrojone na ćwiartki i posypać listkami kolendry i posiekanym chili. Podawać z ryżem lub pieczywem.
Składniki:
500 g ziemniaków
1 większa cebula
2 ząbki czosnku
1 pęczek kolendry
1 - 2 łyżeczki posiekanego chili
2 łyżeczki przyprawy garam masala
1 puszka krojonych pomidorów
1/2 puszki mleka kokosowego
1 wegetariańska kostka bulionowa
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka brązowego cukru
sól
olej
3 jajka ugotowane na twardo
Autor: mk www.zadanie-gotowanie.blogspot.com