Wykonanie: Kawałki kurczaka oprószyć solą i obsmażyć z obu stron na rumiano na oleju.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Przekrojone na ćwiartki ziemniaki ugotować na półtwardo i również ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
W większym rondelku rozpuścić masło i dodać mąkę. Wymieszać i dodawać porcjami śmietankę cały czas mieszając.
Dodać z grubsza posiekany szpinak oraz parmezan, wymieszać i podusić około 1 minuty.
Sos doprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku i przenieść do naczynia z kurczakiem i ziemniakami.
Zapiekać pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30 - 40 minut.
Podawać z natką pietruszki.
Składniki:
4 udka z kurczaka
4 ziemniaki
150 g młodego szpinaku
300 g śmietanki 30%
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 łyżeczka soku z cytryny
2-3 łyżki startego parmezanu
olej do smażenia
sól i pieprz
Autor: mk www.zadanie-gotowanie.blogspot.com