Wykonanie: Miąższ awokado zmiksować z sokiem cytrynowym. Dodać sól i pieprz do smaku. Wymieszać z ogórkiem i dymką.
Łososia drobno posiekać i wymieszać z oliwą, koperkiem i kaparami.
Ewentualnie dodać sól i pieprz do smaku.
Okrągłe metalowe foremki do wycinania natłuścić wewnątrz oliwą i ułożyć na talerzach.
Wypełniać warstwowo masą awokado i łososiową. Delikatnie unieść foremki i przystroić wieżyczki rukolą lub kiełkami.
Składniki:
100 g wędzonego łososia
2 dojrzałe awokado
1 szklanka ogórka pokrojonego w drobną kostkę (obranego, pozbawionego gniazd nasiennych)
2 cebule dymki (drobno posiekane)
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżeczka posiekanych kaparów
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka oliwy
sól i biały pieprz
rukola lub kiełki słonecznika
Autor: mk www.zadanie-gotowanie.blogspot.com